کمک فنر یا جاذب ضربه یک قطعه مکانیکی مهم در سیستم تعلیق است که در نزدیکی چرخ های خودرو نصب می شود و وظیف آن جذب نوسانات وارد شده از جاده به خودرو و مهار آن است. مقدار فشار و ارتعاشات وارد شده بر کمک فنر بر طول عمر آن موثر است. در مورد جایگاه کمک فنر باید بدانید که کمک فنر خودرو از یک طرف به شاسی متصل و از طرف دیگر به سیستم تعلیق خودرو وصل شده است.
هنگامی که نیرویی به فنر وارد می شود فنر فشرده شده و مقداری انرژی در آن ذخیره می شود که پس از رها شدن این انرژی آزاد می گردد. در این حالت کمک فنر با تبدیل انرژی جنبشی ناشی از ضربه یا ارتعاش به یکی از اشکال دیگر انرژی که معمولا به حالت حرارت است وظیفه از بین بردن ارتعاشات را انجام می دهد. اگر کمک فنر در خودرو وجود نداشت و نوسانات فنر چرخ از بین نمی رفت خودرو از سطح جاده جدا شده و کنترل خودرو از اختیار راننده خارج می شد؛ همچنین موجب تکان و ضربه شدید به کابین و در پی آن آزار سرنشینان و رانندگی سخت میشد.
انواع کمک فنر
امروزه در صنعت خودروسازی از کمک فنرهای مختلفی در سیستم تعلیق خودرو ها استفاده می شود. از پر استفاده ترین انواع کمک فنر می توان به کمک فنر هیدرولیکی یا همان روغنی، کمک فنر گازی یا بادی، کمک فنر تلسکوپی، کمک فنر هیدرواستاتیکی و کمک فنر اهرمی اشاره نمود.
نشانه های خرابی کمک فنر چیست؟
وجود ایراد در کمک فنر می تواند اثرات مخربی بر روی خودرو داشته باشد. عدم پایداری خودرو در جاده، کنترل دشوار خودرو برای راننده و کاهش کیفیت سواری خودرو از مهمترین تاثیرات عملکرد ناصحیح کمک فنرها بر خودرو است. به طور کلی کمک فنر خودرو ارتباط تنگاتنگی با ایمنی خودرو دارد و در صورت وجود هر گونه نقص یا مشکلی در این قسمت به شما توصیه اکید میشود که با مراجعه به مراکز تخصصی تعمیرات خودرو مشکل را برطرف سازید.
از ایرادات معمول و متداول کمک فنر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
۱- ایراد ظاهری: اولین نقصی که به راحتی قابل مشاهده است تغییر شکل آن است که می تواند بر اثر تصادف یا ضربه ایجاد شده باشد. همچنین زمانی که محل استقرار کمک فنر دچار افتادگی شده باشد نیز نشان دهنده وجود ایراد در این قطعه است که باید در اولین فرصت نسبت به حل مشکل آن اقدام نمود.
۲- نشتی روغن کمک فنر: با وجود اینکه محفظه حاوی سیال در کمک فنرها آب بندی شده است اما ممکن است در طول زمان یا حادثه ای این آب بندی صدمه ببیند و سیال درون محفظه از آن خارج شود. به این ترتیب در زمان مشاهده روغن بر روی کمک فنر یا نشتی روغن در اطراف کمک فنر باید نسبت به تعویض آن اقدام نمود.
۳- در صورتی که خودرو در جاده های ناهموار بیش از اندازه بالا و پایین شود و حالت فنری نداشته باشد مشخص میکند که ایرادی در کمک فنر خودرو وجود دارد و سریعا نیاز به تعویض قطعه دارد.
۴- شیرجه رفتن ماشین در ترمزهای شدید نیز یکی از دیگر از علائم وجود نقص عملکردی در کمک فنر است.
۵- پیچیدن بیش از حد خودرو در پیچ ها در حدی که کنترل آن برای راننده دشوار باشد نیز ممکن است به دلیل وجود مشکل در کمک فنر باشد.
۶- وجود سر و صدا در زمان عبور از مسیرهای ناهموار، از روی سرعت گیر، هنگام شتاب گرفتن یا ترمزهای شدید نیز از جمله علائم خرابی کمک فنر است.
۷- اگر در هنگام رانندگی خودرو به یک سمت کشیده می شود نشان دهنده وجود مشکل در سیستم تعلیق یا یکی از اجزای آن از جمله کمک فنر است.
۸- همچنین لاستیک سابی یا از بین رفتن قسمتی از آج آن نیز یکی دیگر از نشانه هایی است که در صورت مشاهده آن سیستم تعلیق خودرو یا اجزای آن مانند کمک فنر باید توسط تعمیرکار متخصص مورد بررسی قرار بگیرد.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت