استپر موتور چیست؟ کاربرد و علائم خرابی استپر موتور
استپر موتور یکی از قطعات موتور خودرو است که بر خلاف ظاهر کوچکی که دارد، وظایف بسیار مهمی را برعهده دارد و دانستن علت ها و نشانه های خرابی استپر و همچنین نحوه نگهداری و تعمیر صحیح آن، موضوعی حیاتی است. خراب شدن یا عدم کارکرد صحیح این قطعه، میتواند مشکلات زیادی را در رانندگی برایتان ایجاد کند.
استپر موتور چیست؟
استپر قطعه ای بسیار مهم در موتور خودرو است که بروی دریچه گاز خودرو نصب می گردد. هنگامی که پدال گاز فشرده نباشد، استپر که قطعه ای الکترونیکی-مکانیکی می باشد، وظیفه دارد میزان هوای ورودی به دریچه گاز را تنظیم و همچنین وظیفه روشن نگه داشتن خودرو را بر عهده دارد. استپر به همراه سنسور دریچه گاز، با دریافت و ارسال اطلاعات لازم به ECU، مانع از خاموش شدن خودرو در دورهای پایین موتور میشود.
استپر-موتور-خودرو
به دلیل اینکه این قطعه در قسمت ورودی دریچه گاز قرار دارد، امکان آلودگی و کثیف شدن آن با ذرات ریز آلاینده و دوده روغن وجود دارد. آلودگی استپر، باعث اختلال در کارکرد آن می شود و باید هر چند وقت برای تمیز کردن این قطعه اقدام نمود تا آسیب جدی به موتور وارد نگردد.
اجزای استپر موتور
این قطعه نیز مانند هر قطعه الکترونیکی دیگر، از اجزای گوناگونی تشکیل شده که هماهنگی همه ی این اعضا در کنار هم، موجب عملکرد صحیح این قطعه می شود. از شاخص ترین اجزای تشکیل دهنده استپر موتور، میتوان به موتور الکتریکی، بوش جداکننده، فنر نگهدارنده، شفت استپر و کلاهک اشاره نمود.
اجزای-استپر-موتور
وظایف استپر موتور
همانطور که در قسمت بالاتر به آن اشاره کردیم، مهم ترین وظیفه ی این قطعه، روشننگه داشتن ماشین در دورهای پایین موتور است؛ اما استپر، وظایف دیگری نیز دارد که در ادامه مقاله آنرا شرح می دهیم.
وظایف دیگر استپر موتور خودرو به شرح زیر می باشد:
استپر در هنگام سرد بودن موتور، نقش اساسی را ایفا می کند؛ یعنی زمانی که موتور سرد باشد، با تنظیم سوزن، ماشین با اولین استارت روشن میشود.
استپر موتور، دور موتور را در هنگام گرفتن بار اضافی تنظیم می کند؛ مثلا زمانی که در تابستان و هوای گرم کولر خودرو را روشن می کنید، در این حالت بار اضافی به موتور تحمیل می کنید؛ در این زمان، می بایست دور موتور افزایش یابد تا این بار اضافی را تحمل کند؛ که این کار، به عهده استپر می باشد.
همچنین یکی دیگر از وظایف استپر، تنظیم سوخت و هوا در دور پایین موتور است. منظور از دورهای پایین موتور در خودرو، حدودا چیزی بین 900 تا 1100 دور در دقیقه است. هنگامی که خودرو در حالت پارک است و موتور به صورت نرمال و درجا کار می کند، تنظیم کردن سوخت و هوای ورودی به وسیله استپر انجام میشود.
در زمان عوض کردن دنده، این قطعه سرعت خودرو را تنظیم می کند. زمانی که راننده هنگام عوض کردن دنده پایش را از روی پدال گاز بردارد، استپر جلوی بسته شدن سریع مسیر هوا را می گیرد و سرعت را تنظیم میکند. باید بدانید که این اتفاق در مواقعی که راننده پای خود را بصورت ناگهانی از روی پدال ترمز بردارد نیز رخ میدهد.
علائم خرابی استپر موتور
بعنوان یک راننده مهم است که علائم خرابی استپر موتور را بشناسید. مهم ترین وظیفه استپر، جلوگیری از خاموش شدن ماشین در دورهای پایین موتور است؛ به عبارت ساده تر، سرعت موتور در دورهای پایین به وسیله این قطعه تنظیم می شود؛ به همین دلیل خرابی آن در دورهای پایین، بهتر قابل تشخیص است و معمولا در هنگام درجا کارکردن موتور، دور موتور ثابت نیست و به طور مداوم تغییر می کند. شناسایی خرابی استپر موتور با نشانه هایی همراه است که در ادامه به آن اشاره خواهیم نمود:
بالا رفتن دور موتور سریعا پس از روشن کردن خودرو
خاموش شدن خودرو پس از رها کردن پدال گاز
پایین آمدن دور موتور در بارهای اضافی مانند روشن بودن کولر
عدم پایداری دور موتور در حالت درجا کارکردن
گازخوردن بدون دلیل خودرو بعد از روشن شدن خودرو
افزایش دور موتور با افزایش یافتن دمای موتور
همه ی نشانه های خرابی استپر موتور، با نحوه عملکرد خود استپر مرتبط هستند؛ زیرا دریچه آن به خوبی باز و بسته نشده و در نتیجه آن، مقدار هوای ورودی به موتور دچار اختلال شده و موارد ذکر شده ظاهر خواهند شد.
بعضی از علائمی که در بالا گفته شد، به خاطر کثیفی قطعه استپر اتفاق می افتد که البته خودتان میتوانید با شستن اصولی آن و بدون مراجعه به مکانیکی آن را تمیز کنید.
در صورت خرابی استپر موتور میتوانید آنرا از سایت یدک144 خریداری نمایید.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت